SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Kuninkuusravit
November 16th, 2014 by rnn.yqe.

Kuninkuusraveja on muutamia välivuosia lukuun ottamatta juostu Suomessa virallisesti vuodesta 1924 lähtien ja epävirallisesti jo aikaisemminkin. Se on nimenomaan suomenhevosille tarkoitettu raviurheilun suurtapahtuma, jossa on omat lähtönsä tammoille ja oreille ja kilpailussa tavoitellaan siis ravikuninkaan ja ravikuningattaren arvostettuja titteleitä. Ruunat eivät saa näihin kisoihin osallistua, vaikka niillä tavallisesti on oikeus osallistua orilähtöihin. Seuraavat Kuninkuusravit ravataan Joensuussa 1.-2.8.2015 neljännen kerran radan historiassa.

Kuninkuusravit ovat kasipäiväinen hevosurheilun huipputapahtuma, jossa kaikki kuninkuudesta tai kuningattaruudesta kisaavat hevoset osallistuvat kolmeen lähtöön, ensimmäisenä päivänä juostavaan 2100 m:n juoksuun sekä toisena päivänä juostavaan mailiin sekä 3100 m:n päätösmatkaan. Kilpailun voittaa parhaan yhteistuloksen saanut hevonen, eli voittajan ei välttämättä tarvitse voittaa yhtään yksittäistä ajoa. Esimerkiksi vuonna 2012 ravikuninkaaksi kruunattu Erikasson sijoittui lähdöissään kerran toiseksi ja kaksi kertaa kolmanneksi.

Kuninkuusraveissa on moni hevonen saavuttanut superkuninkaallisen aseman. Orit Vieteri, Vekseli ja Viesker ovat kaikki voittaneet kuninkuuden viidesti ja tamma Tomu sekä orit Ero-Lohko ja Patrik neljä kertaa. Valomerkki on juossut neljä kertaa ravikuningattareksi. Tomu-tamman kuninkuus selittyy sillä, ettei ennen vuotta 1948 ollut tammoille omaa kuninkuuslähtöä. Kasvattajista menestyksekkäin on ollut Pertti Savolainen, jonka suojatti on juossut ravikuninkaaliseksi 13 kertaa.

Viime vuosina menestystä ovat saavuttaneet 2014 voittaneet ori Köppinen ohjastajanaan Ari Moilanen ja tamma Mokomani ohjaksissaan Jukka-Pekka Kauhanen sekä vuosina 2012 ja 2013 voittanut Erikasson ohjastajanaan Harri Koivunen. Mikä on näiden menijöiden kunto tulevan vuoden kisoissa, on tietysti arvoitus, mutta hiukan valaistusta siihen voi saada Kuninkuusravien alla vedonlyöntisivustoilta kuten Betsafe tutkimalla eri hevosten voittokertoimia. Luotettavien hevosten lisäksi suomalaiset raviharrastajat tarkkailevat tietysti ohjastajien otteita. 2000-luvulla huippuohjastajista Ari Moilanen on ohjastanut hevosensa voittoon viisi kertaa ja Jukka-Pekka Kauhanen neljästi.

Suomalainen raviurheilu on maailman huippua ja suomalaiseen kasvatus-, ohjastus- ja hoito-osaamiseen luotetaan laajasti. Kuninkuusravit ovat yksi tämän osaamisen tärkeimmistä näyteikkunoista ja sen järjestääkin aina suomalaisen hevosurheilun kattojärjestö Hippos ry. yhdessä paikallisen raviseuran kanssa. Suomalaiset raviurheilun harrastajat kokoontuvat tapahtumaan sankoin joukoin ja lähtöjä seurataan tiukasti myös suorista tv-lähetyksistä.


SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa